Eén van de leukste dingen aan het schrijven van een roman vind ik het doen van research. Voor mijn vorige manuscript ‘De Gulden Duvel en de Brief’ ben ik in de geschiedenis van de tweede Engelse oorlog, die plaatsvond tijdens de Gouden Eeuw, gedoken. Hierdoor heb ik veel feiten weten te achterhalen die ik weer heb kunnen verwerken in mijn verhaal. Het is algemeen bekend dat Michiel de Ruyter als admiraal meezeilde op, misschien wel de meest glorieuze slag uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis, de tocht naar Chatham. Wat niet bij iedereen bekend is, is dat hij tijdens deze tocht ziek was. Iets wat mij goed uitkwam bij de intriges die ik in het boek heb verwerkt. 

Het thema de Gouden Eeuw hoort bij mijn favoriete thema’s. Het is het onderwerp waardoor ik de inspiratie om jaren geleden weer te gaan schrijven hervond. Ik heb nog een aantal manuscripten met dit thema op de plank liggen. Ga ik die ooit nog eens uitgeven? Dat is een onderwerp voor een andere keer, ik ben er namelijk nog niet uit.

Italiaanse maffia
Voor mijn huidige serie, waarvan ‘Sonata’ het eerste deel is, ben ik in de criminele wereld van de Italiaanse maffia gedoken.

Sinds mijn jeugd ben ik al in dit onderwerp geïnteresseerd, maar door een televisieprogramma werd ik geïnspireerd om hierover te schrijven. In het verleden heb ik wel eens een roman gelezen waarin de Siciliaanse maffia, de ‘Cosa Nostra’, een hoofdrol speelde, waardoor ik aannam dat zij de grootste maffia organisatie uit Italië waren. Niets bleek minder waar te zijn. Op dit moment is de, uit de provincie Calabrië afkomstige, ‘Ndrangheta de grootste criminele organisatie van Italië, en waarschijnlijk van de hele wereld. Het bevreemde mij dat ik nooit van ze had gehoord. Tja, mensen die mij goed kennen weten wat er dan te gebeuren staat; heel mijn leven komt vanaf een dergelijk inspirerend moment in het teken te staan van het onderwerp dat mijn aandacht zo volledig in de ban weet te houden. 

Research
Voor mijn echtgenoot is een van de minder ergerlijke gevolgen van deze situatie dat het hele huis bezaaid komt te liggen met alle mogelijke literatuur over het betreffende onderwerp. Het bijzondere van de ‘Ndrangheta is dat er, aangezien de organisatie voornamelijk uit familieleden bestaat, weinig informatie doorlekt naar de autoriteiten. Om maar even wat cijfers te noemen: voor 2008 waren er ongeveer 1000 informanten van de Cosa Nostra, ongeveer 2000 van de Napolitaanse Camorra en maar 42 van de ‘Ndrangheta. Voor mij dus een geluk dat er toch een aantal leden informatie losgelaten hebben, waardoor er boeken geschreven zijn over onder andere hun werkwijze en rituelen. Prachtige bronnen van inspiratie!

Wanneer er nog dieper in die betreffende maffia organisatie gedoken wordt blijkt het dat, ondanks dat de Nederlandse regering er nooit echt in heeft willen geloven, zij ook in ons kikkerlandje actief zijn. En ja, dan begint de nachtmerrie voor mijn man pas echt. Ieder vrije weekend komt dan in het teken van research te staan. Dit betekent dat ik, samen met hem, locaties ga bezoeken waar leden actief zijn geweest en dat ik alle mogelijke documentaires ga kijken die ik kan vinden over dit intrigerende onderwerp.
Maar wat voor mijn geliefde misschien wel het meest hinderlijke van zo’n fase is; de in het midden van de nacht toeslaande golf van inspiratie. Dat zijn de momenten dat ik plotsklaps rechtop in bed zit en luid ‘Yes, ik heb het!’ begin te roepen. Daar kan hij vreemd genoeg na een aantal van dit soort nachten niet meer zo goed tegen. Vervolgens vindt hij het dan ook minder amusant dat ik niet wil vertellen wat dat eureka moment voor het boek betekent. Iets dat ik me goed kan voorstellen, maar je moet weten dat het voor mij erg belangrijk is dat hij zo min mogelijk verneemt over hetgeen ik aan het schrijven ben. Ik vind het prettig wanneer hij net zo onbevangen in mijn nieuwe boek kan duiken als iedere andere lezer. Hij is mijn eerste proeflezer, waardoor zijn eerste reactie voor mij ontzettend waardevol is.

Op dit moment doe ik inspiratie op voor het vervolg op Sonata. Waar deel één een inleiding gaf in de ‘Ndrangheta zal het nieuwe deel volledig plaatsvinden in het hart van deze organisatie. Dit betekent nog meer boeken lezen, nog meer locaties bezoeken en nog meer nachtelijke eureka momenten. Heerlijke tijden. Voor mij.

Trailer Sonata